Vær' med til at uddanne fremtidens medarbejdere
Som oplæringsinstitution udvikler I jeres arbejdsplads og medarbejdergruppe, og I er med til at kvalificere personalet, så I har netop de faglige kompetencer, jeres arbejdsplads har brug for.
På Social- og Sundhedsskolen Midt- og Vestjylland vil vi meget gerne i dialog med mulige oplæringssteder omkring uddannelse af fremtidens medarbejdere inden for det pædagogiske område og social- og sundhedsområdet.
Kom godt i gang:
Godkendelse
Når I har besluttet at ansætte en elev, skal I indsende et ansøgningsskema til FEVU (det faglige udvalg for pædagogisk assistent- og social- og sundhedsuddannelserne). FEVU står for at godkende nye oplæringssteder
Uddannelsesaftale
Når I er godkendt som oplæringssted, kan I indgå en uddannelsesaftale med jeres kommende elev.
Økonomien
Som oplæringssted betaler I løn til eleven i oplæringsperioderne. Lønnen skal mindst udgøre det, der er fastsat ved kollektiv overenskomst inden for uddannelsesområdet - uanset om oplæringsvirksomheden har tiltrådt overenskomsten. Oplæringsstedet betaler også løn i skoleperioderne - men modtager delvis refusion for løn og eventuelle transportudgifter fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB).
Voksenelevløn
Det lokale jobcenter kan i nogle tilfælde yde tilskud til ansættelse af voksenelever. Voksenelevløn er for elever, der er fyldt 25 år, inden uddannelsesaftalen underskrives. Derudover skal eleven have mindst 1 års relevant erhvervserfaring inden for de seneste 4 år.
Løbende dialog
Det er essentielt for eleven, skolen og jer som oplæringssted, at der er en tæt dialog omkring uddannelsesforløbet, så eleven er sikret et så smidigt og udbytterigt oplæringsforløb som muligt. Vores oplæringskoordinatorer er altid klar til at hjælpe jer på vej ved spørgsmål ift. elever i oplæring.